С какво се характеризират босите обувки

Босите обувки, са тези, които позволяват на крака да се движи максимално естествено и близо до босото ходене. Те са удобни, леки и отчитат анатомичната форма на крака. Притежават следните характеристики:

  • Следват естествените извивки на крака

Характеризират се с асиметрична форма, която изцяло да следва извивките на крака. При пръстите имат достатъчно широко пространство, така че те да се разтварят напълно, без ограничение при ходене. Това дава възможност да растат и да се развиват свободно, тъй като правите и силни пръсти са от съществено значение за баланса на тялото. Тесните обувки, които стягат отпред често са причина за халукс валгус (буниони, болезнени кокалчета при палеца), прекръстосани пръсти и други деформации.

  • Напълно равни подметки, нулева поддръжка

Босите обувки нямат повдигане на петата. Всяка разлика във височината, дори и най-малката, принуждава тялото ни да намери нова позиция, за да поддържа тялото изправено и балансирано. Повдигнатата пета може да доведе до загуба на гъвкавост на мускулите на прасеца, глезена и свода. Цялата стойка и центърът на тежестта се променят напред и принуждават компенсации в целия гръбначен стълб, за да останем балансирани.  Това се отразява зле на функционирането на цялото тяло в дългосрочен план. Наличието на ток или ортопедични стелки може да доведе до скъсяване на ахилесовите сухожилия, ленив свод, допълнително да натовари коленете, бедрата, кръста.

С равната подметка при ходене тежестта на тялото се поема от основата на пръстите и се избягва приучаването за стъпване на пети.

  • Гъвкави подметки

Босите обувки имат силно еластична подметка, която може да се огъне с една ръка, така че двата и края да се допират.  Гъвкавата подметка дава възможност при ходене всички мускули, стави и връзки да участват активно в движението, да се развиват.  За сравнение, в твърда обувка подметките почти не се огъват и това в крайна сметка води до мускулна атрофия и болка.

  • Тънки подметки

Тънките подметки (до 6мм)  ни позволяват да останем свързани със земята, което ни улеснява да се движим уверено, да намираме перфектния баланс и най-добра стойка, в зависимост от повърхността. Дебелите подметки пречат на нервите ни да усетят къде се намираме в пространството, което води до небрежно движение.

  • Да стоят здраво закрепени за краката

Кракът не трябва да се изплъзва от обувката, нито да се хлъзга напред по време на ходене. Не трябва да стискаме с пръстите на краката си, за да задържим обувката, докато ходим.  Босата обувка е точна, когато е добре прикрепена към крака. Всички чехли, джапанки и зле фиксирани обувки ни принуждават да полагаме допълнителни усилия да ги задържим на краката си, което не е естествено.

Защо да изберем боси обувки
Close Количка
Close Списък с желания
Close Recently Viewed
Close
Close
Категории